Dansk agility historie

Hvornår startede man med at løbe agility i Danmark? Hvem var med fra starten? Hvem har gjort sig særligt bemærket i Dansk agility?
Spørgsmålene er mange hvad enten man er nybegynder eller har løbet agility en del år. Denne side er lavet for at fortælle historien om dansk agility. Dem der har løbet agility fra starten kan tage et nostalgisk tilbageblik, og andre kan læse og lære om dansk agilitys mestre gennem årene.
Siderne er langt fra færdige og jeg modtager med glæde information og billeder hvis I kan udfylde nogle af hullerne.

På forhånd tak

Gitte Hoffmeister


Indledning

Denne dejlige hundesport er kun lidt over 20 år gammel.

Det hele begyndte først i slutningen af 1977. John Varley, som var med til at arrangere de store årlige hundeudstillinger på Cruft, havde til opgave at udfylde visse pauser i den store ring.

Den årlige hundeudstilling på Cruft er den største i Europa med op til 24.000 deltagende hunde.

I de foregående år havde John Varley organiseret forskellige opvisninger af diverse former for hundetræning. Han havde nu fået den ide, at det kunne være spændende med en slags ridebane-springning for hunde og han kontaktede derfor den kendte brugshunde-mand Peter Meanwell og bad om hjælp.

Peter Meanwell fra Lincoln, som var kendt som en kompetent hundefører, instruktør og dommer, fandt ideen interessant, men det måtte være en betingelse, at man kunne tilrettelægge et program, som var morsomt både for deltagerne og tilskuerne, samt helt ufarligt for de deltagende hunde.

Peter Meanwell gik straks igang med opgaven og fik hjælp ikke blot af sine klubkammerater i Lincoln, men også af en god ven i Yorkshire.

I begge klubber konstruerede man forhindringer og gik i gang med at træne hundene. Alle deltagerne fra begge klubber hjalp hinanden med ideer til konstruktion af forhindringerne og hvordan træningen skulle tilrettelægges.

I februar 1978 var alt klart, og et hold fra hver af de to klubber konkurrerede mod hinanden på Cruft's hundeudstilling. Tilskuernes begejstring var så stor, at alle var enige om, at dette nye tiltag skulle leve videre.

Mange steder i England gik interesserede hundefolk i gang, og allerede til Cruft 1979 var det nødvendigt at afvikle kvalifikations-konkurrencer for at finde de 3 hold, der skulle konkurrere mod hinanden.

Selvom de store kontaktforhindringer allerede eksisterede, brugte man de første par år på Cruft stort set kun højdespring, dækket, slalom og en pause-boks.

Som med alt nyt, var der også her nogle "smarte" folk rundt omkring i England, der ikke kunne lade være med at overdrive springhøjde, springlængde osv; men heldigvis indså den engelske kennel klub hurtigt nødvendigheden af at nedskrive nogle faste regler og på den måde give agility officiel status allerede i 1979.

Hollænderne var også hurtigt ude, idet de allerede i 1980 viste agility på en stor hundeudstilling i Amsterdam.

Også på verdenshundeudstillingen i Dortmund i 1981 havde man agility på programmet.

Herhjemme begyndte Pudelklubben så småt i 1981 og i 1983 arrangerede Pudelklubben en agility opvisning på klubbens 35-års fødselsdagsudstilling.

I 1984 arrangerede Pudelklubben den første store opvisningskonkurrence, hvor ikke mindre end 17 hunde var med i forbindelse med det store ridestævne "Holte-ugen".

Det første åbne stævne blev arrangeret af Pudelklubben i 1986 i Blovstrødhallen med deltagelse af 40 hunde fordelt på 12 forskellige racer.

Derefter gik det stærkt. Ved Pudelklubbens næste stævne den 15. marts 1987 deltog 66 hunde af 25 forskellige racer og den 22. november 1987 var der 95 hunde af 34 racer med i Blovstrødhallen.

1987 var også året, hvor DKK tog agility på programmet, og hvor mange klubber over hele Danmark kom i gang.

Dette var således starten på det, der senere skulle føre til både guld, sølv og bronze ved Nordiske-, Europa- og Verdens-mesterskaber for de dygtige danske agility-hunde.


EN/-

2/99